Kom in Balans met acupunctuur

Acupunctuur bij maag- en darmklachten

Acupunctuur Leidschendam

Maagklachten zijn een veel voorkomend verschijnsel. De oorzaak van die klachten kan heel divers zijn, net zoals de klachten zelf. De één heeft last van een opgeblazen gevoel en van winderigheid, een ander moet veelvuldig boeren. Ook zure oprispingen, brandend maagzuur en misselijkheid zijn typische maagklachten.

Oorzaak van klachten

De belangrijkste oorzaken van maagklachten zijn onregelmatig eten, veel koud voedsel nuttigen, overmatig alcoholgebruik en roken. Tot voor kort werden maagklachten vaak in één adem genoemd met spanningen. Inmiddels is bekend dat dit de klachten inderdaad doet verergeren: het vertraagt de spierwerking van de maag, waardoor het voedsel langer in de maag blijft. Het maagzuur kan dan langer op het slijmvlies inwerken of zelfs terug vloeien in de slokdarm. De vertering is dan onvolledig en bacteriën krijgen meer kans schade aan te richten. Het kan bovendien hevige pijnen veroorzaken.

Acupunctuur bij maagklachten

Een behandeling met acupunctuur is erop gericht om een verstoorde energiebalans te herstellen. Een stagnering van de normaal naar beneden gerichte energie uit zich in pijnklachten of in een tegengestelde reactie zoals oprispingen of braken. De behandeling is gericht op ondersteuning van het verteringsproces en verhoging van de weerstand.

Symptomen van een prikkelbare darm

Ook een opgeblazen gevoel en diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie, zijn duidelijke symptomen van een prikkelbare darm. Soms treedt er verminderde eetlust op, dan weer zijn er periodes met een behoefte aan veel eten. Buik rommelingen en winderigheid zijn typisch voor het prikkelbare darm. De klachten verergeren vaak  in periodes van stress en nervositeit of door bepaalde etenswaren. Jammer genoeg zijn hiervoor geen algemene regels aan te geven.

Functionele darmklachten blijken bij uitstek geschikt te zijn om met acupunctuur te worden behandeld maar ook patiënten met Collitis Ulcerosa of de ziekte van Crohn hebben vaak baat bij behandelingen middels acupunctuur.

Acupunctuur Leidschendam, ’t Hert 12, 2266NG Leidschendam   tel: 0640028241